Loon hoger in 2019?

Loon hoger in 2019?

Waar moet je op letten?

Werk je in loondienst? Dan kreeg je waarschijnlijk deze week het eerste loonstrookje van het jaar. Je bent sinds Prinsjesdag lekker gemaakt met de belofte dat je blij zou worden van dat loonstrookje. Klopt dat? We leggen uit waar je moet op letten.

Veel mensen vinden hun loonstrookje behoorlijk ingewikkeld, bleek eind vorig jaar uit een peiling in opdracht van Nmbrs. Qua vormgeving blinken salarisspecificaties niet altijd uit in helderheid. En wat betekenen al die afkortingen eigenlijk?

Nettoloon

Het belangrijkste getal op je loonstrook staat natuurlijk achter ‘netto te betalen’: daar vind je het bedrag dat je die maand krijgt overgemaakt.

Door veranderende regelgeving zou dat bedrag dus hoger moeten zijn dan december 2018. Dat komt omdat de inkomstenbelasting omlaag is gegaan dit jaar.

Loonheffing

Waar zie je dat terug op je loonstrook? Zoek eens naar het woord ‘loonheffing’. Daar vind je het bedrag dat je werkgever op je brutoloon inhoudt, om vervolgens af te dragen aan de overheid. Onder loonheffing valt de loonbelasting en de premies die je afdraagt voor de zogeheten volksverzekeringen, zoals de AOW.

Het bedrag dat je daarachter ziet staan zou ongeveer enkele tientjes lager moeten zijn, in vergelijking met vorig jaar. Dat komt omdat de overheid de inkomstenbelasting heeft verlaagd. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je verdient en hoeveel je werkt.

Pensioenpremie

Zoek ook naar het bedrag achter ‘pensioenpremie’. Dat zou hoger of lager kunnen zijn op je eerste loonstrook. Dat hangt van je persoonlijke situatie af. Ook dat houdt je werkgever in op je brutoloon.

Toeslagen

Tenslotte zie je bij ’toeslagen’ de extraatjes die je verdiend hebt met overwerk, of andere variabele onderdelen van je loon.

Bron: https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4586036/loonstrookje-binnen-check-hoeveel-en-je-nettoloon-gestegen

Post a comment

Categorieën